Wat kan ik van de basiscursus verwachten?

We oefenen vooral het aanleggen ( aan een steiger, aan een eiland, in de sluis, aan een terras e.d.), keren in nauw vaarwater en achteruit aanmeren in een havenbox.
Daarnaast vertellen we natuurlijk over de belangrijkste voorrang regels en de veiligheid aan boord.

De doelstelling van de vaarinstructie is om de cursisten voldoende zelfvertrouwen te geven om zelfstandig te varen in bijv. een motorsloep, een motorkruiser en/of boten met een buitenboordmotor, al of niet in een bun.

Met hoeveel personen kunnen we de cursus volgen?

In principe met maximaal 2 personen uit 1 afspraak, in speciale situaties kan dat met 1 persoon meer zijn, informeer naar de mogelijkheden!

Kan ik ook op mijn eigen boot cursus krijgen?

Jazeker, de lessen zijn voor max. 2 personen per opdracht (in speciale situaties met meer, informeer naar dekmogelijkheden), wij varen standaard met onze eigen boten (open motor sloep met een in board motor) op de Loosdrechtse Plassen.
Als we instructie geven in de boot van de cursist zelf, kan dat overal in Nederland zijn.

Wij geven les in motorkruisers, motorjachten, motorvlets, open sloepen met inboard motor, open sloepen met een buitenboord motor en snelle motorboten met hekdrive. We geven geen lessen in raceboten.

 

Op welke leeftijd mag je een boot besturen?

Hoe oud moet je zijn om een boot te mogen besturen? Dat hangt van de boot af en daarom zullen we hieronder een overzichtje maken van deze leeftijden. Let op: deze minimumleeftijd geldt niet alleen voor de schipper, maar ook voor degene die daadwerkelijk stuurt. In een aantal gebieden in Nederland zijn ze hier nogal streng op en delen ze vlot bekeuringen uit. Belangrijk dus om het goed te weten!

Standaard: 16 jaar
De standaardleeftijd in Nederland voor het besturen van een boot is 16 jaar. Daarop zijn 3 uitzonderingen, namelijk:

Geen minimumleeftijd: kleine zeilboot (tot 7 meter) of een roeiboot
Voor een kleine zeilboot, die niet langer is dan 7 meter of voor een roeiboot (ongeacht de lengte) geldt geen minimumleeftijdseis. Ook een jong kind mag dus in een klein zeilbootje zeilen en zelf de boot besturen. Uiteraard moet de kleine zeiler dan wel de ter plekke geldende regels kennen en het is verstandig dat er een volwassenen in een (motor)boot in de buurt is om te kunnen ingrijpen.

Minimumleeftijd 12 jaar: kleine motorboot die maximaal 13 km/u kan
Voor een kleine motorboot die niet sneller KAN varen dan 13 km/u per uur, geldt dat de bestuurder minimaal 12 moet zijn. Let goed op het woordje ‘kan’, want het gaat er niet om hoe hard de boot daadwerkelijk vaart, maar hoe snel hij kán varen.

Minimumleeftijd 18 jaar: snelle motorboot
Wil je een snelle motorboot besturen, dan moet je minimaal 18 jaar zijn. Ook hier geldt: dat is niet alleen de minimumleeftijd voor de schipper, maar ook voor degene die daadwerkelijk aan het roer staat. Even je zoon laten sturen is dus niet toegestaan van de wet. De term ‘snelle motorboot’ staat hier voor de wettelijke definitie: een motorboot die sneller KAN dan 20 km/u per uur. En daar heb je dus automatisch ook een Klein Vaarbewijs voor nodig. En let er meteen op dat je reddingsvesten voor alle opvarenden en een brandblusser aan boord hebt.

 

Wanneer heb ik het Klein Vaarbewijs 1 of 2 nodig?

Het Klein Vaarbewijs 1 is verplicht voor motorboten LANGER dan 15 meter en die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur door het water. Hiertoe behoren ook waterscooters en jetski’s.

Een rubber bootje met meer dan 10 pk kan al gauw harder dan 20 kilometer per uur. Er wordt overigens niet naar het aantal pk’s gekeken, maar wel of de boot met één persoon volgas harder kan dan 20 kilometer per uur. Ook al vaart u op het moment van een controle minder dan 20 kilometer per uur krijgt u zonder vaarbewijs een boete Het Vaarbewijs 1 is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter

Het klein vaarbewijs 2 heb je nodig voor bijvoorbeeld als je vaart op de grote rivieren, het Amsterdams Rijnkanaal, het IJsselmeer, Waddenzee e.d. ( Kijk in de Almanak !)
In Nederland hoeft u voor een klein vaarbewijs nog geen praktijk examen te doen en bestaat het klein vaarbewijs momenteel alleen uit een theoretisch deel. Het is natuurlijk zeer belangrijk om de theorie goed te leren en begrijpen zodat u de vaarregels kunt uitvoeren indien deze nodig zijn, en daarnaast zijn wij van ‘Vaarbewijs Loosdrecht‘ een grote voorstander van een stuk praktijktraining die nodig is om ontspannen en veilig te varen.

We werken al jaren nauw samen met een expert op dit gebied, een vaarschool in midden Nederland, zij doen het theoretische gedeelte van het varen: Klein Vaarbewijs 1, Klein Vaarbewijs 2 alsmede het Marifoonbewijs. Informeer naar de mogelijkheden.

Kan ik met deze cursus overal een sloepje huren of een grotere motorboot/kruiser huren?

Ja dat kan maar je mag niet varen in gebieden waar je klein vaarbewijs 2 voor moet hebben (kijk op internet naar gebieden voor klein vaarbewijs 1 en 2)
Maar ook hier geldt, hoe meer je vaart, hoe beter het gaat!

Kan ik met dit vaarbewijs ook in het buitenland varen?

Ja in landen zoals Duitsland , België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland, Kroatië, Hongarije, en Italië is het ICC vaarbewijs voldoende. Let op met de boete’s in andere landen, op bijvoorbeeld het Gardameer in Italië delen ze boete’s uit van duizenden euro’s voor het varen zonder vaarbewijs.