Tien tips voor veiligheid op het water

  1. Ken de vaarregels. Een goede schipper houdt zich altijd aan de vaarregels.
  2. Houd stuurboord aan wal: altijd, ook onder (smalle) bruggen. Dus rechts houden
  3. Vaar een duidelijke koers en snelheid. Zorg dat andere schepen duidelijk zien dat je zo af en toe snelheid mindert en dan weer gas geeft. Dus eigenlijk steeds dezelfde snelheid aanhoudt
  4. Houd rekening met de dode hoek van binnenschepen. Binnenschepen zijn hele grote schepen. Zij hebben maar een beperkt zicht. Omdat ze zo groot zijn. En de dode hoek is de hoek van waar de schipper andere kleinere schepen niet kan zien. Zorg dus dat je de stuurhut ziet, dan zien zij jou ook!
  5. Stop op een veilige plek. Zorg dat je aan de kant ligt en stop vooral niet in een bocht of vlakbij een brug. Je bent dan moeilijk te zien
  6. Laat schepen makkelijk passeren. Gaat een schip harder dan jij, zorg dan dat hij snel op een overzichtelijke plek kan inhalen
  7. Mijd het schroefwater van binnenschepen. Wanneer het binnenschip gaat draaien, of van richting verandert, kan het zomaar gas geven en je meters opzij duwen. Dus let goed op!
  8. In de sluis: wanneer je een sluis invaart, zorg dan dat je de stootwil aan de buitenkant hebt hangen.
  9. En zet je motor uit. Is beter voor het milieu. En zorg dat je je bootje aan de wal van de sluis vastzet met een lange lijn of touw. Zodat je bootje niet alleen stevig blijft liggen, maar ook meegaat wanneer het water omhoog of omlaag gaat
  10. Houd altijd voldoende afstand tijdens het varen. Een boot heeft geen remmen. Remmen doe je door de motor stil te leggen. Of door achteruit te varen. Een boot ligt in en glijdt over het water. Hij heeft ook geen wielen, maar alleen een romp. Om te voorkomen dat je tegen een andere boot aanbotst moet je net als in een auto voldoende afstand houden!

Varen doe je Samen! tenslotte! Zorg ervoor dat je gasten veilig en plezierig met je mee kunnen varen. 

Bron www.varendoejesamen.nl

 

 

Veiligheid aan boord

Wat is veiligheid en waarom is dit zo belangrijk? Veiligheid betekent dat je in geval van nood een aantal zaken aan boord moet hebben, die je absoluut nodig hebt. Maar wat heb je dan allemaal nodig? We hebben het een en ander voor je op een rijtje gezet.

Bij eerste hulp

Een goede Eerste hulp verbanddoos moet je altijd aan boord hebben. Zonnebrand crème is ook belangrijk. Wanneer je vaart op het water, verbrand je sneller. Controleer de Eerste hulp verbanddoos regelmatig.

In geval van nood kun je ook de Reddingsbrigade waarschuwen. Zij weten precies wat ze moeten doen, wanneer je in nood zit.

Een reddingsboei heb je ook nodig. Dit is een grote ronde boei, die gemaakt is van PVC en gevuld met schuim. Hiermee kun je mensen uit het water halen. Sommige zijn voorzien van een lampje, zodat je in het donker sneller gezien wordt.

Verder is een joon aan boord belangrijk. Een joon is een langwerpige boei. Hij is lang van vorm en bovenaan zit meestal ook een lampje. Een joon lijkt een beetje op een dobber.

Preventie

Wat is preventie? Preventie betekent voorkomen. Zodat je geen onaangename verrassingen krijgt.

Bij zwaar weer, bijvoorbeeld bij hele harde wind, is het ook veilig om je aan te lijnen met een ‘life-line’. Deze is veilig en je kunt snel weer uit het water getrokken worden. Een life-line of ook wel veiligheidslijn is een soort lijn dat is gemaakt van een sterk soort nylon. Een veiligheidslijn of life-line is een over het dek gespannen lijn, waaraan je je bij zwaar weer kan vastmaken om veilig over het schip te kunnen lopen. Vooral wanneer je overboord zou vallen blijf je toch altijd dicht bij de boot. Daarom is het van het grootste belang dat deze lijn zo kort mogelijk vastgemaakt wordt.

Schaf een goed reddingsvest aan. Liefst fluorescerend geel of oranje. Zodat je altijd gezien wordt. Wanneer je geen zwemdiploma hebt is het verplicht om een reddingsvest te dragen. Dus géén zwemvest.

Wat is het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest? Met een reddingsvest kun je op je rug keren en daardoor nog beter blijven drijven. Zo krijg je minder snel water binnen. Schaf hem niet op de groei aan, maar op gewicht. Dan weet je zeker dat je de goede maat hebt.

En mocht je een huisdier aan boord hebben, bijvoorbeeld een hond of een kat, zorg dan dat die ook een reddingsvest draagt. Mag ook aangelijnd. Zodat hij niet onverwachts van je boot af kan springen.

Een brandblusser moet je altijd aan boord hebben. De meest gebruikte is een schuimbrandblusser.

Dat gebruik je als volgt: bovenop de brandblusser zit een handvat. Dat bestaat uit twee delen. Hierin kun je knijpen. In het midden van het handvat zit een metalen pinnetje. Je trekt het pinnetje eruit zodat je het handvat kunt gebruiken. Je pakt de slang die eraan vastzit en dan knijp je in het handvat. Het schuim komt eruit en blussen maar…

Varen met kinderen, hier moet je op letten!

Niets leuker dan een bootje huren en met het hele gezin het water opgaan. Maar hoe zorg je er voor dat je veilig gaat varen met kinderen? De belangrijkste tips op een rij.

Welke boot?

Een zeilboot, motorboot of sloep: wat je ook huurt, zorg er in elk geval voor dat de boot groot genoeg is voor het hele gezin. Denk bijvoorbeeld aan een ruim middengedeelte – bijvoorbeeld met een tafel of bank – waar je kinderen onderweg op kunnen spelen. Het is ook handig als de boot voldoende opbergmogelijkheden heeft, want reken maar dat je veel spullen meeneemt als je een hele dag het water op gaat. 

Veiligheid bij kinderen

Het belangrijkste waar je natuurlijk op moet letten: zorg dat je veilig vaart met je kinderen. Wij zetten een aantal dingen op een rij die je vooraf goed moet uitzoeken:

Reddingsvest

Zorg er altijd voor dat je kind niet over de rand van de boot of sloep hangt en dat hij op een vaste, voor jou overzichtelijke plek blijft zitten zodra je vertrekt of de boot aanmeert.

Gaat het toch fout en valt je kind onverwachts in het water, dan kan een reddingsvest het verschil maken. Zorg er dus altijd voor dat je kind tijdens het varen een reddingsvest aan heeft. Als hij in het water terecht komt, zorgt het vest er voor dat hij op zijn rug komt te liggen en dat zijn mond en neus niet onder water komen.
Let op: heb je een baby aan boord, laat hem dan een zwemluier dragen. Bij een gewone luier, die lucht vasthoudt, komen zijn billen boven het water uit en gaat zij hoofd dus onder water. Een reddingsvest heeft dan geen zin.

Zorg er altijd voor dat het reddingsvest past bij het gewicht van je kind. Koop het dus nooit op de groei. Het is verstandig om het gebruik van een reddingsvest eerst te testen, bijvoorbeeld in het zwembad. Zo voorkom je dat je kind in paniek raakt als hij tijdens het varen in het water valt.

Extra hulpmiddelen

Ga je varen met heel kleine kinderen? Dan kan het slim zijn om een lifeline te gebruiken. Dat is een soort riem die je om de middel van peuters kan bevestigen, zodat je kind niet ver weg van je kan lopen of kruipen.

Je kunt overwegen om een relingnet aan te schaffen: een net dat je over de reling spant, zodat je kind niet overboord kan vallen. Ook spullen zoals drinkbekers en speelgoed vallen op die manier minder snel in het water.  

EHBO-kit

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Zorg er daarom voor dat je een EHBO-kit aan boord meeneemt, met bijvoorbeeld pleisters, paracetamol, een schaar en pincet.

Heeft je kind snel last van zeeziekte? Neem dan ook wat pillen mee die zeeziekte zoveel mogelijk tegengaan. Het helpt ook als je kind zijn blik op de horizon houdt en voldoende eet, want een volle maag zorgt er voor dat je minder snel last krijgt van zeeziekte.

Vergeet ook niet een tube zonnebrandcrème, want zeker op het water is de zonkracht hoger en verbrand je kind sneller. Een petje, zonnebril en kleding die rug en schouders van je kind beschermen tegen de zon, mogen ook niet ontbreken in de tas.

Tips voor onderweg

Neem voor onderweg voldoende spullen mee waarmee ze zich kunnen vermaken. Voor jou is het heerlijk om met een wijntje in de zon te zitten, maar je kind kan zich snel gaan vervelen als er niet veel gebeurt. Neem speelgoed, spelletjes en knuffels mee en natuurlijk genoeg lekkers om de honger en dorst te stillen.

Onderzoek ook voordat je op pad gaat welke route je wilt afleggen. Natuurlijk kun je gewoon een rondje gaan varen en kijken waar je uit komt, maar voor kinderen is het wel zo leuk om uitstapjes te maken onderweg. Zijn er speeltuinen in de buurt, kun je aanleggen in leuke dorpjes waar genoeg activiteiten zijn voor kinderen? Ook al ben je maar een uurtje aan wal, je kind stapt daarna weer vol goede moed aan boord voor het volgende stuk van de route.

Betrek je kind ook bij het varen als hij daar oud genoeg voor is. Laat ‘m even meedraaien aan het roer en leg uit waar bepaalde knopjes voor dienen. Zo voelt hij zich nuttig en het maakt het varen extra leuk.

Bron: Kinderen aan boord 

Algemene voorwaarden

Reserveren
Er kan telefonisch of per E-mail worden gereserveerd.
betaling, zijnde 100% van het cursusgeld, wordt contant bij aanvang afgerekend, wij hebben geen pin-mogelijkheden.

Tarieven
Onze tarieven zijn in euro’s en inclusief BTW.
Annuleren kan binnen een week voor aanvang van de huurperiode.

Aansprakelijkheid
Deelname geschiedt voor eigen risico. Vaarbewijs Loosdrecht is niet aansprakelijk voor enige schade, hoe ook genaamd, die de deelnemer mocht lijden als gevolg van de deelname. Tevens is de organisator niet aansprakelijk voor verlies, diefstal of schade van eigendommen. Tenzij deze schade het directe gevolg is van aan de organisator toe te rekenen opzet of grove schuld. Deze uitsluiting van aansprakelijkheid geldt ook voor ernstige schadesoorten zoals alle mogelijke schadesoorten ten gevolge van letsel of overlijden.

Indien ondanks het bepaalde in het eerste lid van dit artikel aansprakelijkheid van Vaarbewijs Loosdrecht voor schade van de deelnemer aangenomen moet worden, blijft de verplichting van de organisator tot vergoeding van die schade beperkt tot ten hoogste het bedrag dat de verzekeraar van de organisator ter zake van die schade uitkeert.

De deelnemer dient afdoende verzekerd te zijn tegen het risico van schade die hij of een nabestaande mocht lijden ten gevolge van zijn overlijden, letsel of ziekte, veroorzaakt door zijn deelname aan een evenement van Vaarbewijs Loosdrecht.

De deelnemer verklaart zich bekend met het feit dat deelname een goede gezondheid in zowel psychische als fysieke zin vereist, en verklaart dat hij aan deze eis voldoet en dat hij zich door training en anderszins voldoende heeft voorbereid op het evenement.

De deelnemer vrijwaart Vaarbewijs Loosdrecht voor aansprakelijkheid voor schade die derden mochten lijden als gevolg van een aan een deelnemer toe te rekenen handelen of nalaten met betrekking tot het evenement. De deelnemer dient afdoende verzekerd te zijn tegen het risico van aansprakelijkheid voor bedoelde schade.

De deelnemer vrijwaart Vaarbewijs Loosdrecht voor aansprakelijkheid voor schade die een derde mocht lijden door toedoen van de deelnemer, gedurende zijn deelname aan het evenement, tenzij deze schade het directe gevolg is van aan de organisator toe te rekenen opzet of grove schuld.